Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9886

Dodano:

Odsłon: 1626

Pieczone bakłażany

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • sok z połowy cytryny
  • natka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażany myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Solimy z każdej strony i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie ścieramy z nich krople soku. Pozbędziemy się w ten sposób goryczy z warzyw. Bakłażany rozkładamy na blasze i pieczemy w piekarniku jakieś 30 minut (w 180 stopniach). Powinny się trochę wysuszyć i przyrumienić. Można je również usmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu.
    Do małego słoika wlewamy oliwę, rozdrobiony czosnek, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Energicznie mieszamy. Plastry bakłażana polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 lipca 2016 Uwielbiam bakłażany...Twój przepis fantastyczny:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń