Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczony camembert z frytkami z batatów

Pieczony camembert z frytkami z batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10904

Dodano:

Odsłon: 12518

Pieczony camembert z frytkami z batatów

Składniki

  • 1 camembert w drewnianym pudełku
  • 3 bataty
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony camembert z frytkami z batatów

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Wrzucamy do miski, oprószamy sporą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, polewamy olejem, wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Z camemberta wycinamy górną skórkę, około 0,5 cm od rantu, wtedy mamy pewność, że ser nie wypłynie podczas pieczenia. Posypujemy rozmarynem, wciskamy do niego parę cienkich plasterków czosnku. Ser wkładamy do dolnej części drewnianego pudełka, całość zawijamy folią aluminiową i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, aż camembert się rozpuści.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń