Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serem korycińskim

Pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serem korycińskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 3639

Pierożki, które świetnie się sprawdza jako przekąska na ciepło podczas wszelkich spotkań z przyjaciółmi, jak również na zimno - jako lunch do pracy, czy do szkoły. Połączenie sera korycińskiego, czosnku i szpinaku z nutką chilii gwarantują delikatność i pikanterię.

Składniki

  • 2 szklanki mąki na pizzę
  • 25 g drożdźy
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • Szklanka mleka
  • Pół kostki rozpuszczonego masła
  • 250 g świeżego szpinaku
  • Ząbek czosnku
  • Pół papryki
  • 150 g tartego sera korycińskiego
  • 2 jajka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierożki drożdżowe ze szpinakiem i serem korycińskim

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe:

    1. Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Zostawiamy na 15 minut.

    2. następnie dodajemy resztę składników, z jajek dodajemy tylko żółtka i formujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godziny do wyrośnięcia.

  2. Przygotuj farsz szpinakowy: podsmaż szpinak na maśle z czosnkiem, dodaj paprykę, sól, chilli według uznania.

  3. Z ciasta drożdżowego wykrawamy kółka i na środek wkładamy farsz szpinakowy. Posypujemy serem i sklejamy pierożki. Układamy na blaszce i smarujemy białkiem.

  4. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 24 stycznia Super przepis! Uwielbiam wszystko co ze szpinakiem:)Super rękawica:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń