Do góry

Przekąski Przepis na:

Polenta z pieczarkami

Przepis dnia 2016-08-30
Polenta z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9864

Dodano:

Odsłon: 5617

Polenta z pieczarkami

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 700 ml wody
  • 500 g pieczarek
  • 20 g świeżego szpinaku
  • 50 g parmezanu (ja użyłam sera Bursztyn)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do osolonej wody wsypujemy kaszę i gotujemy około 15 minut. Ugotowaną kaszę przelewamy to kwadratowej formy do ciasta, tak do wysokości około 3 cm i studzimy. Po około godzinie, powinniśmy bez problemy wyjąć ją z formy. Kroimy ją w plastry i smażymy na oleju około 2 minut z każdej strony.
    W międzyczasie, na maśle smażymy pokrojone w mniejsze kawałki, umyte pieczarki, pod koniec smażenia dolewamy ocet balsamiczny. Doprawiamy je solą i pieprzem, posypujemy natką. Na talerz wykładamy umyty szpinak, podsmażoną polentę, pieczarki. Całość posypujemy serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 28 sierpnia 2016 Przepyszna! Zjadłabym takie danie z ogromną przyjemnością :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 sierpnia 2016 Gdy byłam dzieckiem,mama często robiła polentę,jadało się wtedy z mlekiem,czego ja nie cierpiałam.Twój przepis wykorzystam bo smak samej polenty do dzisiaj za mną chodzi:) Odpowiedzi: 4 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 sierpnia 2016 Czaję się na polentę od jakiegoś czasu. Tak to smacznie wygląda, że chętnie się skuszę i popełnię wkrótce ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń