Do góry

Przekąski Przepis na:

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 132

Jak im się nie oprzeć.

Składniki

  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 300ml mleka
  • 6żółtek
  • 1całe jajko
  • 6łyżeczek oleju
  • Cukier wanilinowy
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia
  • Krem:
  • 200ml kremówki 30proc.
  • 1śnieżna w proszku
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w 1/2szkl. Mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. Po upieczeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem . Górę posypać cukrem pudrem.

  2. Krem: kremówkę ubić na sztywno ze śmietaną w proszku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń