Do góry

Przekąski Przepis na:

"Marchewkowa fasolka"

Marchewkowa fasolka

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24977

Dodano:

Odsłon: 1656

Marchewka nie musi być nudna. Można z niej "wyczarować" smaczne i ciekawy potrawy. Zainspirowana wczorajszą fasolką szparagową, postanowiłam podobne przyrządzić marchewkę, która okazała się wyśmienita - jest lekka, słodka i intensywnie pomarańczowa :)

Składniki

  • 8 marchewek
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • cukier brązowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki myjemy i obieramy. Każdą sztukę dzielimy na pół, a następnie na słupki.

    Słupki zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła zawartość i gotujemy w osolonej i dobrze posłodzonej wodzie.

    * Marchewkę gotujemy al dente, dzięki czemu zapobiegniemy połamaniu się słupków.

  2. Następnie do naczynia dodajemy około 8 łyżek wody, w której gotowała się marchewka, kurkumę, masło i około 12 słupków. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolita masę.

    Pozostałe w garnku słupki marchewki odcedzamy, ponownie przekładamy do garnka i zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i zagotowujemy.

    "Marchwiowa fasolka" jest świetna jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń