Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab pieczony w cebulowej marynacie

Schab pieczony w cebulowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 467 Ocena: 3039

Dodano:

Odsłon: 3068

Schab pieczony w cebulowej marynacie z ketchupem i sosem sojowym. Schab wyszedł soczysty i kruchy zarazem. Idealnie nadaje się zarówno na gorąco jako pieczeń obiadowa, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Z marynaty tworzy się w trakcie pieczenia pyszny słodko - pikantny sos, którym można polać mięso i ziemniaki, lub zjeść go ze świeżym pieczywem.

Składniki

  • ok. 1,3kg schabu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 lyżki sosu sojowego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ok. 1 płaska łyżka soli
  • ok. 1płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab pieczony w cebulowej marynacie

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam, osuszyłam i wycięłam białe błonki i przerosty tłuszczu. Tak przygotowane mięso natarłam solą i przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso przełożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Cebule obrałam i drobno posiekałam. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Cebulę z czosnkiem polałam sosem sojowym. Dodałam paprykę ostrą w proszku, ketchup i szczyptę soli i dokładnie wymieszałam. Marynatą cebulową oblepiłam mięso. Rękaw zawiązałam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Mięso piekłam ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcięłam rękaw, żeby mięso trochę się przypiekło z wierzchu. Po upieczeniu mięso pozostawiłam na ok. 30-40 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na blat i wystudziłam do końca w zalewie. Przestudzone mięso wyjęłam i zawinęłam w folię aluminiową. Po schłodzeniu w lodówce pokroiłam na plasterki jak wędlinę. Mięso można też podać na gorąco, krojąc je w grubsze plastry i polewając sosem powstałym podczas pieczenia. Inspiracją do zrobienia tego dania był dla mnie przepis ze Smaker.pl, który znajduje się pod tym linkiem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-schab-na-kanapki-w-marynacie-cebulowo-czosnkowej,178516,szefowa-kuchni.html. Trochę go jednak pozmieniałam pod mój gust.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 01 marca Pyszny pomysł na schab w domowym wydaniu - idealny na obiad lub kanapki:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń