Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z pomarańczami i orzechami

Śledzie z pomarańczami i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10717

Dodano:

Odsłon: 15155

Śledzie z pomarańczami, rukolą i orzechami

Składniki

  • 4 filety śledziowe a'la matjas
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwona cebula
  • garść rukoli
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka słupków migdałów
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie z pomarańczami i orzechami

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy jakieś 2 godziny w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Na tym etapie polecam ich spróbować. Jeżeli są nadal dla Was za słone, to sru z powrotem do namoczenia. Po tej operacji, śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze paski. Cebulę kroimy w półplasterki i przelewamy na sitku wrzątkiem. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy - wycinamy kawałki owoców między błonami. Orzechy i migdały chwilę prażymy na suchej patelni. Śledzie mieszamy w pomarańczami i cebulą. Dodajemy do tego świeżo mielony pieprz, sok z cytryny i oliwę. Wkładamy wszystko do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem, posypujemy orzechami i liśćmi rukoli. Można też spróbować od razu wszystko wymieszać, ale myślę ze orzechy niepotrzebnie nasiąkną sokami, a rukola po prostu zwiędnie. Co do orzechów, to też nie musicie ściśle się trzymać mojej propozycji, dodajcie takie orzechy, jakie akurat macie pod ręką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń