Do góry

Przekąski Przepis na:

Sos barbecue

Sos barbecue

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 8340

Sos barbecue

Składniki

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • liść laurowy
  • sól
  • olej rzepakowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia się. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze jeden liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie go ostudzić i zmiksować, ja tego nie zrobiłam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń