Do góry

Przekąski Przepis na:

Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku

Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 496

Autorski przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków, Galerii Mokotów.

Składniki

  • 12 langustynek
  • 2 posiekane cebule
  • 250ml białego wina
  • 500ml mleka kokosowego
  • 300g zielonego groszku
  • 160g foie gras
  • Łyżeczkę startego imbiru
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Langustynki czyścimy ze skorupek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową.
    Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito. Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 13 października 2014 A czy ta przekąska jest na kieszeń przeciętnego Polaka lub emeryta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 października 2014 To jest przekąska a nie obiad :) Zupa - rybna oczywiście, ale może być też fantastyczny krem z papryki lub pomidorów.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 13 października 2014 Czy mój mąż naje się takim obiadem? Jaką zupę do tego dania polecasz?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń