Do góry

Przekąski Przepis na:

szynka pieczona

szynka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3748

Dodano:

Odsłon: 21557

pyszna szyneczka, rozpływa się w ustach.

Składniki

  • szynka wieprzowa, 1 kg
  • woda 2 litry
  • sól peklowa 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • czosnek 5 ząbków
  • pieprz ziarnisty 5 ziarenek
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • liść laurowy 5 listków
  • ulubione przyprawy do mięsa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Do gorącej zalewy wsypać sól peklową, cukier i rozpuścić. Dodać rozgniecione ząbki czosnku.
    Marynatę schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć do niej mięso tak żeby przykryła je całe.
    Wstawić do lodówki na około 10 dni.
    Każdego dnia obracać szynkę w marynacie.
    Po 10 dniach wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Natrzeć ulubionymi przyprawami (Ja dałam czosnek granulowany, paprykę słodką i majeranek)
    Szynkę natartą przyprawami włożyć do foliowego rękawa i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń