Do góry

Przetwory Przepis na:

Czekowiśnia

Przepis dnia 2016-08-03
Czekowiśnia

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10613

Dodano:

Odsłon: 5109

Czekowiśnia

Składniki

  • 2 kg wiśni
  • 500 g cukru (lub więcej)
  • 5 płaskich łyżek kakao naturalnego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekowiśnia

Przygotowanie

  1. Wiśnie myjemy i drylujemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i powoli, na małym ogniu, smażymy. Potrwa to około 3 h. Można sobie smażenie rozłożyć na dwa dni. Pamiętajcie żeby wiśnie często mieszać. Pod koniec smażenia, wsypujemy kakao, gotujemy chwilę. Jeszcze jedna uwaga - po przelaniu do słoików i ostygnięciu, czekowiśnia zgęstnieje. Gorące wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń