Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem ananasowy

Dżem ananasowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 334

Domowy dżem to idealny sposób, aby zachować smak soczystych owoców na dłużej. Zimową porą nie ma nic przyjemniejszego niż chrupiąca, jeszcze ciepła grzanka, z odrobiną masła i porcją słodkiego, cudownie owocowego dżemu. A gdyby tak dorzucić do tego ciut egzotycznego smaku? Ten tropikalny, ananasowy smak z pewnością przeniesie Was na słoneczne wyspy i ociepli każdy, zimowy poranek. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka chwil, a smak jest wprost obłędny! Dżem idealny do świeżej bułki, chrupiących gofrów, naleśników, czy wyjadania wprost ze słoiczka! Gorąco Wam polecam.

Składniki

  • 2 kg dojrzałych ananasów *
  • 450 g cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem ananasowy

Przygotowanie

  1. Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy ananas puści sok, zwiększamy nie co gaz i gotujemy ananasa przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    W tym czasie słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

    Odnośniki

    * po obraniu ananasów otrzymamy około 1700 g czystego ananasa

  2. Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy ananas puści sok, zwiększamy nie co gaz i gotujemy ananasa przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    W tym czasie słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

    Odnośniki

    * po obraniu ananasów otrzymamy około 1700 g czystego ananasa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń