Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 3789

Dodano:

Odsłon: 135

Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełnego lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą swoim pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe, więc trzeba do woli zajadać się nimi w sezonie. A gdy już nasycimy się świeżymi owocami, zerwanymi prosto z drzewa, warto przygotować kilka słoiczków na zimę. W chłodny, zimowy poranek niewiele rzeczy potrafi bardziej poprawić humor niż naleśniki czy chrupiąca bułka z domowym dżemem brzoskwiniowym. Słodycz brzoskwiń z odrobiną nuty wanilii budzi przyjemne skojarzenia z ciepłym latem, wakacjami i promieniami słońca. Chętni na słoiczek rozkosznego dżemu?

Składniki

  • 3 kg dojrzałych brzoskwiń *
  • 350 g cukru
  • 1 cytryna
  • 2 laski wanilii
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy do garnka z brzoskwiniami. Całość gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby od czasu do czasu dżem mieszać, aby nie przywarł do garnka. Dżem gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy.
    Podczas gotowania za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy talerzyk włożyć na 10-20 minut do zamrażarki. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

    Odnośniki

    * waga po obraniu

  2. - czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
    - możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń