Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem morelowy z cynamonowym akcentem

Dżem morelowy z cynamonowym akcentem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 869

Dodano:

Odsłon: 91

Sezon na morele warto wykorzystać na przygotowanie domowego dżemu. Szczypta cynamonu nada charakteru, a zimą rozgrzeje. Pychota:)

Składniki

  • 2 kg moreli
  • 400 - 500 g cukru lub ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem morelowy z cynamonowym akcentem

Przygotowanie

  1. Umyj morele, pokrój je w niewielką kostkę.

  2. Włóż morele do garnka, zasyp cukrem lub ksylitolem i dodaj sok z cytryny oraz cynamon.

    Całość gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut mieszając często drewnianą łyżką.

    Morele się rozpadną, możesz całość zblendować jeżeli uznasz, że wolisz dżem bez kawałków owoców.

  3. Wymyte i wytarte do sucha słoiczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 10-15 minut.


    Nakładaj gorący dżem do słoików i ponownie włóż je do piekarnika na kolejne 10-15 minut.


    Po wystudzeniu dżem jest gotowy.


    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń