Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem porzeczkowo-jabłkowy

Dżem porzeczkowo-jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9992

Dodano:

Odsłon: 1296

Dżem porzeczkowo-jabłkowy

Składniki

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg jabłek
  • 700 g cukru (lub więcej)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czarną porzeczkę myjemy i obieramy z łodyżek. Wrzucamy ją do garnka z grubym dnem. Dosypujemy do niej cukier, gotujemy. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy i kroimy w małą kostkę, dodajemy do porzeczek. Na wolnym ogniu gotujemy całość, aż odparuje większość płynu, potrwa to około 2 godzin. Pamiętajcie o częstym mieszaniu dżemu. Jeszcze jedna uwaga - po przelaniu do słoików i ostygnięciu, dżem zgęstnieje. Gorące porzeczki przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy wyparzonymi pokrywkami i odwracamy do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elade 15 lipca 2016 Super! Porzeczki dojrzewają,przepis do wypróbowania! Dziękuję! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń