Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną w słoikach na zimę.

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną w słoikach na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 2279

Kapusta ukiszona z marchwią i żurawiną jest bombą witamin w słoiku,. Żurawina powinna być wcześniej zamrożona. Czas przygotowania 30 minut

Składniki

  • kapusta 3 kg
  • marchew 1 kg
  • Kminek 1 łyżka
  • sól 3 łyżki
  • żurawina (zmrożona) 1 szklanka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną w słoikach na zimę.

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Ukiszoną kapustę wkładamy do przygotowanych słoików, zamykamy i wynosimy do piwnicy.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

FoodSafari 07 września Bardzo ciekawy pomysł z żurawiną. Lubię eksperymenty z kiszonkami, ale żurawiny nie łączyłam z kiszoną kapustą. Mam chyba zamrożone borówki, więc muszę dodać przy kiszeniu kapusty. Dzięki za inspirację☺

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń