Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z rabarbaru

Konfitura z rabarbaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 1005

Dodano:

Odsłon: 9090

Błyskawiczna konfitura do kanapek, naleśników i wypieków. Smak i aromat niesamowity

Składniki

  • 400 g rabarbaru
  • 200g cukru (można dać mniej)
  • ok. 2 łyżek świeżo startej skórki z pomarańczy
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z rabarbaru zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki ok. 1 cm. Następnie wrzucamy go do rondelka i zasypujemy cukrem na ok. 1 godz. Po tym czasie, gdy wytworzy się sok zaczynamy go smażyć na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Smażymy go ok. 15 minut do uzuskania pożądanej konsystencji (musi być gęsty). Pod koniec smażenia dodajemy również skórkę z pomarańczy, startą na drobnych oczkach tarki. Gorąca konfiturę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i odwaramy je do góry dnem (ja ich nie pasteryzuję).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 maja 2015 Świetna i bardzo smakowita konfitura :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 12 maja 2015 w ubiegłym sezonie robiłam dżem z rabarbaru, wyszedł bardzo smaczny. W tym roku spróbuję z dodatkiem skórki pomarańczowej. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń