Do góry

Przetwory Przepis na:

Nalewka na owocach moreli.

Nalewka na owocach moreli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 1196

Dodano:

Odsłon: 173

Nalewka o bardzo delikatnym smaku moreli.

Składniki

  • 1 kg moreli
  • 1,5 l alkoholu 60%
  • 200 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka na owocach moreli.

Przygotowanie

  1. Wymyte morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i zalewamy alkoholem, dodajemy kilka pestek i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 6 tygodni do maceracji. Po okresie maceracji zlewamy nalew wytrawny. Zasypujemy owoce cukrem. Zasypane owoce cukrem odstawiamy na 14 dni. Codziennie mieszamy słojem aż cukier całkowicie się rozpuści. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, czekamy aż się sklaruje. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń