Do góry

Przetwory Przepis na:

Ostry sos z papryczek chili

Ostry sos z papryczek chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 796

Coś dla lubiących pikantną, ostrą kuchnię.

Składniki

  • papryczki chili 90 dag
  • 2 szklanki cukru
  • 1 litr wody
  • 20 ząbków czosnku
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 5 łyżeczek soli
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki octu winnego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szklance wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ostry sos z papryczek chili

Przygotowanie

  1. Zmielić paprykę w maszynce do mięsa.Do gotującej się w garnku wody dodać cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuścił do garnka dodać zmieloną paprykę oraz czosnek, ja czosnek zmieliłem razem z papryczkami. Gotować 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny,imbir i ocet. Gotować następne 5 minut. Po tym czasie do naszego sosu dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w szklance wody. Dzięki temu sos się ładnie zagęści.Sos przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. Z tej ilości składników powstało 3litry pysznego, ostrego ZDROWEGO sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń