Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasta warzywna do zup, sosów.

Pasta warzywna do zup, sosów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 789

Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubata łyżka tej pasty odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej.

Składniki

  • seler z nacią 3 szt
  • pietruszka z nacią 4 szt
  • marchew 4 duże szt
  • por 1 szt.
  • koper 4 pęczki
  • lubczyk 4 pęczki
  • tłuszcz z drobiu 100 ml (roztopiony łój gęsi, kaczy lub z kurczaka)
  • Przyprawy:
  • kurkuma 30 gram
  • curry 30 gram
  • 100 gram soli
  • mielony liść laurowy 1 łyżeczka
  • mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany czubata łyżka
  • zioła prowansalskie 30 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasta warzywna do zup, sosów.

Przygotowanie

  1. Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 4 mm. Wlewamy 100 ml oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 200 ml - 300 ml. Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania. Taki czas pasteryzacji dałem gdyż warzywa były surowe. Za pasteryzowane słoiczki studzimy i wynosimy do piwnicy. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.

  2. Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń