Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky

Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 2280

Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky

Składniki

  • 2 kg śliwek
  • 500 g cukru (wg uznania)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki whisky (lub więcej)
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek, wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy około godziny. Na drugi dzień znowu je smażymy, dodając cukier. Smażymy je tak długo aż zgęstnieją, rozpadną się i będą miały ciemny kolor. Chwilę przed wyłączeniem wlewamy whisky, gotujemy około 5 minut, wyłączamy. Od razu wrzucamy czekoladę, energicznie mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem.
    (przepis na 4 małe słoiki)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 22 września 2016 Fajny przepis na śliwki. Właśnie w sobotę będziemy zrywać. Śliwa obsypana owocami. Chyba trzeba będzie podkraść przepis, można ? :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń