Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Przepis dnia 2020-09-11
Sałatka cukiniowa z kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 3789

Dodano:

Odsłon: 656

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera też sporo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jej smak jest delikatny i neutralny. Dzięki temu wspaniale chłonie smaki różnych przypraw, co sprawia, że doskonale nadaje się na przetwory. Dzisiejszy przepis inspirowany jest sałatką, którą lata temu robiłam, jeszcze mieszkając w Polsce. Zamiast cukinii były w niej ogórki, a sałatka smakowała wspaniale i robiłam jej naprawdę ogromne ilości. Postanowiłam wypróbować wersję z cukinią i muszę przyznać, że smakuje również bajecznie. Jest pyszna, chrupiąca i lekko pikantna. Świetnie pasuje do wielu dań obiadowych, choć sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo!

Składniki

  • 3 kg cukinii
  • 5 średnich cebul
  • 3 łyżki soli
  • Zalewa
  • 125 ml octu 10%
  • 700 ml wody
  • 300 g cukru *
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne **
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka cukiniowa z kurkumą

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Można w tym celu użyć szatkownicy, czy tarki jednak należy pamiętać, że plasterki nie mogą być zbyt cienkie. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka i łączymy z cukinią. Dodajemy sól i odstawiamy na 2-3 godziny, aż cukinia puści sok. Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru soku.
    Wszystkie składniki zalewy oprócz octu łączymy ze sobą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą cukinię przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak słoiki do całkowitego wystudzenia. Sałatka nie wymaga pasteryzacji.

    Odnośniki

    * ponieważ ograniczam cukier, zmniejszyłam ilość do 250 g
    ** przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka. Smak można regulować, dodając więcej lub mniej pieprzu cayenne czy papryki ostrej, jednocześnie pozostawiając resztę składników w takiej samej ilości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń