Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków i cukinii w gyrosie

Przepis dnia 2018-09-01
Sałatka z ogórków i cukinii w gyrosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 585 Ocena: 11738

Dodano:

Odsłon: 8004

W zeszłym roku robiłam podobną sałatkę,ale z samymi ogórkami,bardzo nam smakowała,więc w tym roku oprócz tej z ogórkami zrobiłam jeszcze osobną z dodatkiem cukinii-rewelacja :-)

Składniki

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 2,5 kg cukinii
  • 5-6 marchewek
  • tyle samo cebul
  • główka czosnku
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2,5-3 szkl.cukru
  • 1,5 -2 szkl.octu
  • pół szkl.oleju
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z ogórków i cukinii w gyrosie

Przygotowanie

  1. Ogórki i cukinię dokładnie umyć i osuszyć.Odkroić końcówki i pokroić w plastry,użyłam do tego celu szatkownicy,także poszło szybko i sprawnie.Pokrojone ogórki i cukinię przełożyć do dużej miski i zasypać ł solą kamienną, dokładnie wymieszać i odstawić.Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do ogórków i cukinii. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu i na odwrót,ile kucharek tyle smaków. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
    Po tym czasie sałatkę razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń