Do góry

Przetwory Przepis na:

Słoikówka- mielonka w słoikach.

Słoikówka- mielonka w słoikach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 585 Ocena: 11739

Dodano:

Odsłon: 6560

Kiełbasa ze słoika,to idealne rozwiązanie,żeby za dużo nie wychodzić z domu,do tego swojski chlebek i jestem w raju.Jako dziecko zawsze bardzo lubiłam takie mięsiwo ze słoika,smalczyk i galaretkę, kto nie lubi…

Składniki

  • 5 słoików 500 ml
  • 1 kg łopatki
  • 1 kg boczku, można też dać trochę słoniny jeśli boczek jest chudy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,może być grubo mielony
  • 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej jeśli nie macie pod ręką
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • do 3/4 szkl. zimnej wody w zależności czy lubicie galaretkę
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Słoikówka- mielonka w słoikach.

Przygotowanie

  1. Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, zmielić maszynką na sitku o grubych oczkach.
    Do mięsa dodać sól peklową, pieprz, cukier puder oraz żelatynę i przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty w dłoniach majeranek.
    Wyrabiać ręką, w takcie wyrabiania dolewać po trochu wody, wyrabiać do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz. do lodówki.

  2. Mięso przełożyć do wyparzonych słoików, ubijając je piąstką do 3/4 wysokości słoika. Słoiki ułożyć w dużym garnku na ściereczce i zalać je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
    Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. wyjąc z garnka i pozostawić do wystygnięcia.

  3. Następnego dnia pasteryzację powtórzyć tym razem 1 godz. a 3 dnia tylko 30 min.
    Jeśli słoiki szybko zjemy można pominąć 2 ostatnie pasteryzacje.
    Takie domowe mięsiwo najlepiej smakuje ze swojskim chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 05 kwietnia Ale smaku w tych sloikach! oczywiscie najbardziej lubilam galaretke!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń