Do góry

Sałatki Przepis na:

Chrupiąca sałatka z tuńczyka

Przepis dnia 2020-11-02
Chrupiąca sałatka z tuńczyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1887

Dodano:

Odsłon: 907

Sałatka z tuńczyka nie musi być niechlujna i niedobra. Ta sałatka jest pełna smaku oraz tekstury, a do tego bardzo łatwa do przygotowania i modyfikowania według własnych potrzeb. Idealna do każdego rodzaju pieczywa.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w wodzie
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • 2 zielone cebule
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
  • OPCJONALNIE: jajka na twardo, pokrojona drobno marchewka lub rzodkiewka, suszona żurawina, ziarna słonecznika
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chrupiąca sałatka z tuńczyka

Przygotowanie

  1. Tuńczyka z 2 puszek odsączyć z wody na sitku.
    2 zielone cebulki drobno pokroić.
    Seler naciowy pokroić w kostkę w ilości 1 szklanki.
    Orzechy włoskie drobno posiekać w ilości 1/4 szklanki.

  2. Wszystkie składniki wrzucić do większej miski, dodać 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżkę soku z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.

  3. Tak przygotowaną podawać jako dodatek do swojego ulubionego rodzaju świeżego i chrupiącego pieczywa, wraz z na przykład sałatą lub innymi warzywami.
    Sałatkę przechowywać w lodówce.

    Można ją także modyfikować dodając na przykład ugotowane na twardo jajka, pokrojoną marchewkę, rzodkiewkę lub też suszoną żurawinę, albo nasiona słonecznika.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń