Do góry

Sałatki Przepis na:

Kiszona czerwona kapusta

Kiszona czerwona kapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 377

Dodano:

Odsłon: 629

Przyznam , że 1 raz ukisiłem czerwoną kapustę , bo obawiałem się że jak w przypadku kiszonych buraków , będę musiał drogą prób i błędów nauczyć się jak ma wyjść prawdziwy ukiszony burak , ale na szczęście udało się. Kapusta jest aromatyczna i bardzo chrupiąca. Do obiadu podałem ją praktycznie bez żadnych przypraw, no... troszkę cukru dałem:-)

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty , sół (opcjonalnie cukier) , 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszona czerwona kapusta

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy i w misce ugniatamy dodając sól.
    Kapusta musi puścić sok, więc musi postać z 2 godzinki Co jakiś czas dość mocno ją traktujemy , ubijając i tłamsząc :-)

  2. Dodajemy przyprawy i wkładamy do suchego słoja dość mocno ugniatając.
    Zakręcamy mocno ,aby proces fermentacji odbył się bez dostępu powietrza.
    Ja słój umieściłem w ciemnym miejscu.
    Trzeba jednak minimum 10 dni poczekać aż kapusta dobrze się ukisi.
    Potem słój umieściłem w lodówce, aby przerwać proces.
    Następnym razem dodam więcej przypraw , np, cukier i goździki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agusiowesmakolyki 18 kwietnia Nigdy nie kisiłam czerwonej kapusty. Muszę wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 17 kwietnia Dokładnie, wystarczy dodać odrobinę cukru i niczego więcej nie trzeba, jest pyszna! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 kwietnia Pyszna,przyznam,że też nigdy nie kisiłam czerwonej kapusty .Czas to nadrobić:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń