Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka a'la jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką

Sałatka a'la jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 303

Dziś zrobiłam sałatkę a'la jarzynową. Celowo piszę a'la jarzynową, bo trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis. Zrezygnowałam z jabłek, selera, jajek gotowanych w całości, używając jedynie ugotowanych żółtek. Dodałam kapustę pekińską i prażoną cebulkę, których nie ma w tradycyjnej sałatce.

Składniki

  • 3 małe ziemniaki
  • 3-4 marchewki
  • mała pietruszka
  • 3 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • mały kawałek pora (biała część)
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka łyżek majonezu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka a'la jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę ugotowałam w łupinkach. Odcedziłam, wystudziłam i dopiero obrałam ze skórki. Obrane warzywa pokroiłam w drobną kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo. Użyłam samych żółtek, ale tylko z tego powodu, że synek wyjadł białko. Normalnie można użyć całych jajek. Jajka również pokroiłam w kosteczkę. Groszek odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z kapustą pekińską, odcinając grube białe części liści. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki umieściłam w misce. Dodałam odcedzony groszek i prażoną cebulkę. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam musztardę i majonez i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń