Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Rumiankowe Pole.

Sałatka Rumiankowe Pole.

Autor:

Przepisów i artykułów: 594 Ocena: 12262

Dodano:

Odsłon: 12176

Prosta sałatka,składniki dobrze dopasowane,smaczna i pożywna a do tego wspaniale prezentuje się na stole.

Składniki

  • woreczek ugotowanego ryżu
  • 300 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 duży ogórek zielony
  • 4 jajka
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 liści sałaty
  • Dodatkowo:
  • olej
  • kilka gałązek kopru do ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka Rumiankowe Pole.

Przygotowanie

  1. Sałatę umyć i osuszyć,liście rozłożyć na okrągłej salaterkę lub talerzu.
    Wyłożyć ryż ugotowany wg przepisu na opakowaniu,

  2. na ryż wyłożyć odciśniętego tuńczyka,

  3. posmarować majonezem.

  4. Cebulę i marchewkę obrać,umyć,następnie cebulkę posiekać drobno w kosteczkę i wrzucić na patelnie,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić startą na grubych oczkach tarki marchewkę,wlać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem kilka minut,do miękkości,doprawić solą i pieprzem do smaku,gdy przestygnie wyłożyć na majonez.

  5. Ogórka obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wyłożyć na warstwę marchewki z cebulką,


  6. przesmarować majonezem.
    Ostatnia warstwa składa się z jajek,czyli "rumianku".

  7. Jajka przekroić na pół,z żółtek zrobić środek kwiatka a z białek wycinać nożem paseczki i układać na wierzchu sałatki tak aby powstało "rumiankowe pole",całość udekorować koperkiem i gotowe.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń