Sałatki Przepis na:
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4812
Dodano: 28.09.2016
Odsłon: 23435
Składniki
- 2 szklanki suchego ryżu basmati
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (takie co najmniej po 170 g)
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 średniego brokuła
- 1 - 2 ogórki kiszone
- 5 jajek
- 200 g sera żółtego (u mnie Gouda)
- 200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy)
- sól i pieprz do smaku
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 3 szklankami lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu, ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wymieszać i wystudzić.
-
Brokuła umyć, oczyścić, podzielić na różyczki i gotować na parze 5 - 10 minut (nie więcej), ma być lekko twardy, ale nie surowy. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałki.
Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na drobne, cienkie kawałeczki.
Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i przelać na sitku wrzątkiem. -
Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części.
Ogórki obrać i drobno pokroić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. -
Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą do smaku, dokładnie wymieszać.
Komentarze do przepisu (0)