Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kalafiora i cukinii

Sałatka z kalafiora i cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4715

Dodano:

Odsłon: 3679

Lato i jesień to najlepsza pora na robienie różnych sałatek i surówek. Banalnie prosta, a zachwyca swoim smakiem i nieźle wygląda.

Składniki

  • Kalafior 1 szt.
  • Cukinia 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Koperek mała wiązka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Sos:
  • Czosnek 1 duży ząbek
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Ocet winny 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Jogurt grecki 1 łyżka
  • Miód naturalny 1/2 łyżeczki
  • Pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na 5 minut do gotującej się lekko posolonej wody. Gotować bardzo krótko, aby po wyjęciu był jeszcze chrupiący. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałeczki.

  2. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na około 10 minut. Następnie wyłożyć na sitko i odcisnąć powstały płyn.

  3. Paprykę pokroić w cieniutkie małe plasterki i oprószyć 1/2 łyżeczki soli.
    Koperek posiekać.

  4. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja sosu. Dobrym sposobem na połączenie składników jest mieszanie ich w zakręconym małym słoiczku, potrząsając nim jak grzechotką.

  5. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym koperkiem i sosem, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki sałatki mieszać z sosem tuż przed jej podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń