Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej

Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2498

Dodano:

Odsłon: 318

Pełna zdrowych i pysznych pieczonych warzyw oraz zawierającej dużo błonnika, białka, witamin i minerałów komosy ryżowej sałatka idealna jako dodatek do dań obiadowych lub zdrowy lunch w ciągu dnia.

Składniki

  • ok. 450 gram średniej wielkości buraków
  • ok. 250 gram średniej wielkości marchwi
  • ok.120 gram sałaty
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1/3 szklanki prażonych migdałów
  • 1/3 szklanki pokruszonego koziego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • DO DRESSINGU:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Buraki oraz marchew obrać, pokroić w odpowiadającej nam wielkością i kształtem kawałki, wrzucić do dużej miski, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
    Następnie przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika.
    Piec ok. 30-35 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie.
    Gotowe odstawić do ostygnięcia.

  2. W międzyczasie 1 szklankę komosy ryżowej wsypać na sito o drobnych oczkach i dokładnie wypłukać pod zimną wodą.
    Wypłukaną wsypać do rondelka, zalać wodą (2:1, dwie porcje wody na jedną porcję kaszy)
    i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    Następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondelek przykrywką i gotować przez kolejne 15 minut, aż komosa wchłonie większą część wody.
    Po czym zdjąć rondelek z ognia i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aby komosa wchłonęła pozostałą ilość wody, stała się sypka i ostygła.

  3. Do miski dodać 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano i dokładnie ze sobą wymieszać.
    Jeśli potrzeba doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Przygotowany dressing wstawić na ok. 10 minut do lodówki.

  4. Do dużej miski dodać upieczone i ostudzone buraki oraz marchew, ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, 1/3 szklanki pokruszonego sera koziego, 1/3 szklanki prażonych migdałów oraz ok.120 gram rozdrobnionych liści sałaty.
    Wszystkie składniki polać odpowiadającą nam ilością schłodzonego dressingu i delikatnie wymieszać.

    P.S. Sałatka polana dressingiem nie przechowuje się zbyt dobrze. Najlepiej więc przechowywać ją oddzielnie i dodawać dressing bezpośrednio przed jedzeniem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń