Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ziemniaczana z porem

Sałatka ziemniaczana z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4645

Dodano:

Odsłon: 1799

Znana i lubiana, a do tego łatwa do zrobienia sałatka. U mnie tym razem z dodatkiem pora.

Składniki

  • Ziemniaki 5 - 6 szt.
  • Por 1 szt.
  • Ogórki kiszone 3 szt.
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka
  • Pieczarki 300 g
  • Jajka 5 szt.
  • Majonez 4 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki w mundurkach wrzucić do wrzącej lekko posolonej wody i gotować przez około 20 minut. Wyjąć z wody i wystudzić, następnie obrać ze skórki i pokroić w 1 cm kostkę.

  2. Pieczarki umyć i wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny, gotować 20 minut. Po ugotowaniu pieczarki należy odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę.

  3. Jajka ugotować na twardo, ja gotuję od momentu zagotowania się 8 minut. Po wystudzeniu jajka obrać i drobno pokroić.

    Ogórki pokroić w drobną kostkę.

    Pora przeciąć wzdłuż i posiekać na drobne paseczki, delikatnie oprószyć solą.

    Kukurydzę odcedzić na sitku.

  4. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Majonezu dodać według uznania, u mnie jest umiarkowanie, gdyż nie lubię sałatek z dużą jego ilością.

    Składniki sałatki najlepiej łączyć z majonezem na 10 - 15 minut przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń