Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie po Japońsku.

Śledzie po Japońsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 508 Ocena: 9546

Dodano:

Odsłon: 3215

I zachciało się babie śledzia,chodził za mną już od dłuższego czasu,polecam :-)

Składniki

  • 600-800 g matiasów lub śledzia w oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • Zalewa:
  • ok.pół szkl.wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki octu
  • 1,5 łyżki cukru
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy matiasy trzeba je wymoczyć,ja użyłam śledzi wiejskich w oleju,pokroić je w paseczki 1,5 cm i odłożyć na bok.
    Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce,marchewkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach,to samo zrobiłam z papryką,ogórki pokroiłam w kosteczkę.
    Cebulę z marchewką i papryką dusimy na odrobinie oleju na patelni,doprawiamy solą i pieprzem,gdy warzywa będą miękkie wrzucam ogórka,wszystko dokładnie mieszam i odstawiam.
    Przechodzimy do zalewy,do słoika wrzuciłam wszystkie składniki zalewy,zakręciłam i mocno pobujałam tak,aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły,następnie gotową zalewę wlewam na patelnie,wszystko dokładnie mieszam,i doprowadzam do zagotowania,zdejmuje z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
    Następnie wrzucam pokrojone śledzie,mieszam całość i przekładam do słoika,wstawiam na noc do lodówki i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń