Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 441

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszna surówkę. Iście wiosenna surówka z młodej delikatnej białej kapusty. Zdrowa, pełna smaku i aromatu nadaje się rewelacyjnie jako dodatek do dan obiadowych, grilla lub jako lekka surówka na lunch.

Składniki

  • MAŁA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY LUB 1/2 WIĘKSZEJ.
  • KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKU
  • 1/2 OGÓRKA WĘŻOWEGO
  • 1 JABŁKO
  • 1/2 MALEJ PUSZKI KUKURYDZY
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 1/2 ŁYŻECZKI SOLI
  • DRESSING:
  • 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 ŁYŻECZKA MIODU LUB CUKRU
  • SZCZYPTA SOLI
  • PIEPRZ DO SMAKU
  • SZCZYPTA PIEPRZU KAJEŃSKIEGO
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z młodej kapusty

Przygotowanie

  1. KAPUSTĘ UMYĆ OCZYŚCIĆ, WYCIĄĆ GŁĄB I POSZATKOWAĆ. POSZATKOWANA KAPUSTĘ PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I ZASYPAĆ 1/2 ŁYŻECZKI SOLI. DOBRZE WYMIESZAĆ. OGÓREK POKROIĆ W SŁUPKI LUB KOSTKĘ. KOPEREK POSIEKAĆ. Z UMYTEGO JABŁKA USUNĄĆ GNIAZDO NASIENNE I POKROIĆ W KOSTKĘ. KOPEREK I SZCZYPIOREK POSIEKAĆ. PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI DODAĆ DO KAPUSTY WRAZ Z KUKURYDZA I WYMIESZAĆ.

  2. PRZYGOTOWAĆ DRESSING. CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SOS WYMIESZAĆ W SZKLANCE I DOPRAWIĆ PRZYPRAWAMI DO SMAKU.

  3. GOTOWY SOS DODAĆ DO KAPUSTY I DOBRZE WYMIESZAĆ.

    SURÓWKĘ PODAWAĆ SCHŁODZONĄ.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń