Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4529

Dodano:

Odsłon: 1110

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to obowiązkowy dodatek do obiadu w sezonie na nowalijki. Młoda kapusta jest bardzo wdzięcznym składnikiem do tego typu surówek. Jest delikatna, umiarkowanie słodka i pasuje do większości dań obiadowych. Ja osobiście zakochałam się w takiej surówce. Można przygotować ją na wiele sposobów, tu opisałam jak robię z dodatkiem śmietany i majonezu. Przyprawcie wedle własnego smaku, tak samo jeśli uznacie, że potrzeba więcej bądź mniej śmietany czy majonezu zróbcie po swojemu. Można użyć jogurtu naturalnego, jeśli unikacie majonezu. Najważniejsze są składniki sypkie: kapusta, rzodkiewka i koperek.

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkowałam. Można ją również zetrzeć na tarce o grubych oczkach ewentualnie bardzo drobno posiekać nożem. Oprószyłam kapustę solą i wymieszałam. Odstawiłam na ok. 30 minut by puściła sok. Po tym czasie odlałam sok z kapusty i odcisnęłam jego nadmiar.

  2. Rzodkiewkę starłam na tarce o dużych oczkach i dodałam do miski z kapustą. Koperek posiekałam i połączyłam z rzodkiewką i kapustą.

  3. W kubeczku wymieszałam majonez i śmietanę. Dodałam sok z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszałam i połączyłam z kapustą i rzodkiewką.
    Odstawiłam surówkę na ok. 10 minut by przeszła smakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń