Do góry

Śniadania Przepis na:

Bagietki na maślance z makiem

Bagietki na maślance z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4764

Dodano:

Odsłon: 337

Maślanka jako dodatek do ciasta drożdżowego sprawia, że pieczywo jest bardziej pulchne ...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 2 szklanki
  • drożdże świeże 30 g
  • maślanka 2/3 szklanki
  • woda ciepła 5 łyżek
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • sól morska 1 1/4 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • mak 2 łyżki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • mak 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać ciepłą wodę i kilka łyżek mąki, wymieszać i pozostawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podojenia objętości.

  2. Dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podojenia objętości. Uformować bagietki, przenieść na blachę i pozostawić do napuszenia. Potem wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać obficie makiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń