Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 52
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 52
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Składniki
Brokuł wyparzać w gorącej osolonej wodzie z czosnkiem około 5 minut. Powinien być jędrny i kruchy. Studzimy na sicie potem na ręczniku. Do pokruszonych drożdży dodaj cukier i utrzyj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej połowę letniego mleka, wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól, wyrośnięty rozczyn, czosnek staropolski i kurkumę. Zagnieć jednolite ciasto dolewając wodę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejsce na ok.60 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozklep lub rozwałkuj. Na środku umieść brokuła i dokładnie oblep go ciastem.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem ciasta do dołu ). Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Następnie wierzch chleba posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp słonecznikiem.
Piecz 20-30 minut w 180 C.