Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki drożdżowe z parówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 196

Dodano:

Odsłon: 4320

Mięciutkie, rozpływające i szybko znikające bułeczki... Fajne śniadanie lub ciepła kolacja

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła roztopionego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 szkl mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 parówek ( dobrej jakości z dużą zawartością mięsa około 80%)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • słonecznik lub inne ziarna do posypania
  • Dodatki:
  • musztarda, ketchup, sos czosnkowy
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zmiksować za pomocą haka na gładkie i elastyczne ciasto lub wyrobić ręcznie. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, podzielić na 12 części. Z parówek zdjąć osłonki, przekroić na pół i oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki i posypać ziarnami przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bulka000 25 marca 2015 Bułeczki super, zrobiłam ciasto bez jajka bo akurat nie miałam, ale jeszcze dodałam ser żółty w plasterkach,pieczarkę i paprykę i wyszły przepyszne, synek nie może się nimi najeść. pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń