Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 447 Ocena: 6489

Dodano:

Odsłon: 486

Są mięciutkie i pyszne. Jak widać na zdjęciu, mają ciekawy kształt. Najlepiej smakują same bez dżemu, konfitury czy powideł. Polecam.

Składniki

  • 41/2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.= 250 ml)
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 mała paczuszka suchych drożdży
  • 3/4 szkl. puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • sezam do posypania bułeczek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki dyniowe

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Wymieszać ją dokładnie z suchymi drożdżami. Dodać cukier, 2 jajka, olej i puree z dyni. Zarobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką lub talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić o d ręki. Wtedy wyłożyć na stolnicę i uformować z niego rulon. Podzielić go na dwanaście części. Z każdej części zrobić kulkę. Następnie każdą kulkę rozwałkować na placek 12-13 cm na długość i 5-6 cm na szerokość. Ponacinać ( nie do końca) placuszek wzdłuż dłuższej części w odstępach 1-1/2 cm. Następnie z ukosa go zrolować. Połączyć końce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Już wyłożone na blaszce jeszcze podrosną. Posmarować je wtedy rozmąconym trzecim jajkiem. Posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń