Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki fitness II z dynią

Bułeczki fitness II z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 1780

Moich zapasów z wypiekami ciąg dalszy. Tym razem bułeczki na śniadanie z dodatkiem słoneczka i posypane pestkami dyni.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • pół szklanki mąki pszennej żarnowej
  • dwie łyżki otrębów pszennych
  • łyżka zarodków pszennych
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • pół kubka mleka
  • garść ziaren słonecznika
  • pestki dyni do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka wkrusz drożdże i wymieszaj z łyżeczką cukru, aż wszystko się rozpuści.
    Odstaw w ciepłe miejsce. Ponieważ pogoda jest psia, nagrzałem piekarnik (termoobieg) na 35 stopni, wyłączyłem i do wyłączonego wstawiłem kubek z zaczynem. Pięknie wyrosło po ok. 10 minutach.

  2. Całą mąkę przesiej do miski, dodaj otręby i zarodki, wlej zaczyn, dodaj jajko, sól i wyrób wszystko na gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
    Kiedy ciasto odchodzi od ręki uformuj kulę, posyp miskę i ciasto odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znowu wykorzystałem piekarnik - ok. 40 minut.
    Kiedy w wyrośniętym cieście zrobisz palcem zagłębienie i ciasto nie wraca do poprzedniego kształtu - jest gotowe.

  3. Wyrób ciasto powtórnie, już krócej niż za pierwszym razem. Dodaj słonecznik.
    Uformuj bułeczki i zostaw na blasze do wyrośnięcia.
    Nagrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw do niego naczynie z wodą.
    Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp pestkami dyni.
    Piecz ok. 25 - 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń