Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki owsiano-pszenne z otrębami i sezamem idealne na kanapki.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 15 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąkę i otręby, drożdże i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinę. Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)