Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki Razowe.

Bułeczki Razowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 665

Pyszne i zdrowe.

Składniki

  • -Mąka pszenna - 220 g
  • -Mąka żytnia - 220 g
  • -Sól - 1 łyżeczka
  • -Drożdże - 60 g
  • -Miód - 2 łyżki
  • -Pestki dyni obrane i posiekane - 50 g
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać w misce z solą.
    Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać trochę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Dodać pozostały miód, posiekane pestki dyni, ponownie 3/4 szklanki ciepłej wody i zagnieść gładkie ciasto.
    Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.
    Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.

  3. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 12 porcji.
    Uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej mąką blasze.
    Na wierzchu naciąć krzyż. Odstawić przykryte ściereczką na 15 minut.

  4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

  5. Bułeczki posmarować ciepłą wodą i przybrać pestkami dyni.
    Wstawić do piekarnika.
    Razem z bułeczkami wstawić napełnioną wodą miską (najlepiej stalową).
    Piec około pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń