Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka z migdałami

Chałka z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2426

Dodano:

Odsłon: 2701

Słodka chałka, idealna z masłem, dżemem lub po prostu bez niczego. Świeża przez kilka dni. Po prostu pyszna. :)

Składniki

  • 450g mąki
  • 42g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłego mleka
  • 75g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko (M)
  • sól
  • 100g pokrojonych migdałów
  • żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka
  • 2-3 łyżki cukru gradowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić zagłębienie. Do niego pokruszyć drożdże, zalać 50ml mleka, posypać łyżką cukru i mąką z brzegów miski. Zaczyn odstawić przykryte ścierką do naczyń w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

  2. Masło rozpuścić. Wymieszać z jajkiem, resztą mleka (100ml), szczyptą soli i resztą cukru. Dodać całość do zaczynu i zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać migdały i ponownie zagnieść. Ciasto odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

  3. Na wysypanej mąką stolnicy podzielić ciasto na trzy równe części i uformować z nich ok. 40 -centymetrowe sznurki. Ze sznurków zapleść warkocz. Warkocz położyć na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze, przykryć ścierką i odstawić na następne 15 minut.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  5. Żółtko wymieszać z łyżką mleka, posmarować warkocz i posypać cukrem gradowym. Piec ok. 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń