Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka z sokiem marchewkowym

Chałka z sokiem marchewkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 126

Dodano:

Odsłon: 6167

Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast niego dodałam przecierowy sok pomarańczowo-marchewkowy. Ciasto pięknie wyrosło, ma cudowny pomarańczowy kolor i smakuje wybornie :)

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 250 ml soku pomarańczowo-marchewkowego
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 duże jajko
  • 400 g mąki pszennej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać sok, wymieszać łyżką. Dodać sól, rozpuszczone masło, jajko, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

  2. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, uformować na kształt owalu o długości ok. 32 cm. Zostawiając ok. 3 cm od brzegu, przeciąć na 3 długie paski. Zapleść warkocz, zlepić końcówki, podwinąć z obu stron pod spód.

  3. Przenieść na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wierzch posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń