Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na kefirze z mąki pełnoziarnistej

Chleb na kefirze z mąki pełnoziarnistej

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1358

Zdrowy, domowy chleb ...polecam ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże świeże 40 g
  • woda ciepła 1/4 szklanki
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • masło 60 g
  • sól morska 2 łyżeczki
  • kefir 1 3/4 szklanki
  • mąka żytnia typ 2000 250 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista 300 g
  • Do posmarowania:
  • mleko 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z brązowym cukrem. Następnie dodać ciepłą wodę i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na ok. 7 min. Potem dodać pozostałe składniki (w tym kefir przynajmniej w temp.pokojowej) i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Potem uformować dwa bochenki, ponacinać, posmarować mlekiem i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 25-30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń