Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych

Przepis dnia 2019-04-08
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 745

Dodano:

Odsłon: 2473

Chlebek jest smaczny, miękki i pulchny. Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie wypróbujcie. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych, specjalnych umiejętności.

Składniki

  • Zaczyn:
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 60 g. drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Ciasto właściwe:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 3 łyżki oleju
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i dodać obie mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wlać wodę z ogórków i olej. Wyrobić mikserem z hakami.
    Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych
    bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować wodą.
    Można posypać makiem.
    Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 1 godzinę.
    Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń