Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pachnący włoski chleb, który powstał przy użyciu dwóch tradycyjnych aromatów bazylii i pomidorów. Chleb ciekawie wygląda, a przy tym smakuje rewelacyjnie i długo zachowuje świeżość i się nie kruszy.
Polecam.
Odsłon: 527
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 446
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 307
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 42
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 768
Polecam.
Odsłon: 527
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 446
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 307
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 42
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 768
Składniki
Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, bazylię, cukier i sól. Mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy wodę z oliwa i przecierem pomidorowym.
Tak przygotowaną wodę wlewamy do miski z mąka.
Wrabiamy ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne.
Tak wyrobione ciasto przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując zgrabny okrągły bochenek. Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut, albo do czasu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto już podrośnie nacinamy go ostrym nożem na krzyż i dalej odstawiamy do podrośnięcia na kolejne 20 minut.
W między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temp. 230’C góra i dół piekarnika bez termoobiegu. Podrośnięty chleb pieczemy przez 20-25 minut.
Chlebek po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-d