Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7902

Dodano:

Odsłon: 4444

zostało mi ze świąt trochę pszenicy na kutię więc trzeba było ją jakoś zużyć :) Chlebek wyszedł super ;)

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 g pszenicy takiej na kutię
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 40 g drożdży
  • ok. 700-800 ml letniej wody
  • kminek wg uznania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Pszenicę zmielić w młynku do kawy ale niezbyt drobno, dodać do mąki, w środku zrobić wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, cukier i odrobinę letniej wody, delikatnie zamieszać i odstawić na 15 minut. Dodać sól, olej, kminek i część letniej wody, wyrabiać mikserem z hakami w trakcie wyrabiania dodawać wodę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
    Dwie keksówki wyłożyć papierem pergaminowym. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek.
    Ja sobie z tego ciasta zrobiłam jeszcze 4 bułeczki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Bułeczki piekłam 25 minut w 180 stopniach.
    Chleb na środku lekko przeciąć i posypać kminkiem, wstawić do piekarnika i skropić wodą, piec 1 godzinę w 180 stopniach, w trakcie pieczenia skrapiać chleb jeszcze 2 razy.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń