Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 329

Dodano:

Odsłon: 2719

Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis:)

Składniki

  • 0,5 kg dowolnej mąki pszennej
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier.
    Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą.
    Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką.
    Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde.
    Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę.
    Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
    Znowu na ok. godzinę odstawiamy do zrównania się z blachą.
    Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni ustawienie góra-dół, wkładamy chleb aby jeszcze podrusł na ok. 15 minut.
    Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
    Pieczemy ok 1 godz aż chleb po ostukaniu wyda pusty głos.
    Wykładamy z blachy i studzimy.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/01/chleb-pszenny.html

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń